Cichorium intybus
Mezei katang. F: Haraszthy László
levél (Cichorii /intybi/ herba /folium/), gyökér (Cichorii radix). Gyökereit az egész tél folyamán lehet gyűjteni, mert a növény száraz kórói jellemzően meghatározzák a fajt. A vastag gyökereket tisztítás/mosás után hosszában felhasítva száríthatjuk meleg, akár 50 °C-on is. A szárított herbát fénytől védett helyen kell tárolni, mert a virágos hajtások színe megfakul.
szeszkviterpén-lakton (lactucin, lactucopikrin), triterpén (taraxaszterol), fenolkarbonsav (cikóriasav, =kávésav és borkősav észter, valamint klorogénsav); a gyökérben még laktucapikrin (keserűanyag), inulin, a herbában még esculetin-glikozid cichoriin. A-vitamin (karotin) tartalma megközelíti a sárgarépáét. Jelentős a jód tartalma is. Inulin összetevőjének a jövőben nagyobb szerepe lehet az egészséges bélflóra fenntartásában.
cholagogum (epehajtó). Teájának, főzetének mellékhatása nincs, tartósan alkalmazható máj-, és epehólyag bántalmak esetén. Ezenkívül tonicum (emésztőrendszer működését elősegítő, tonizáló), depurativum (enyhe hashajtó, tisztító), stomachicum (gyomornedv elválasztást segítő). Gyógyhatása folytán a levelek és a gyökerek fogyasztása már az ókorban is általánosan elfogadott volt. A népi gyógyászatban alkalmasnak tartják a máj és epe, a lép, a vese problémáinak enyhítésében. A gyökér hatóanyagai nyugtatóan hatnak az idegrendszerre. Fáradt, gyulladt szemre teakeverékben, borogatásként alkalmazható. Termesztett formája régi/új kávépótlószer.
Nem védett
Amennyiben kérdése lenne programunkkal kapcsolatban, kérJük kapcsolati ürlapunkon írjon nekünk. Kollégáink hamarosan válaszolnak Önnek.