« Vissza
A kutats helyszneiGyomfajok elleni vdekezsGyalogakc (Amorpha fruticosa) Rekettyefz (Salix cinerea) Aranyvessz (Solidago spp.) fajokSiskandtippan (Calamagrostis epigeios) Japnkeserf (Fallopia spp.) Blvnyfa (Ailanthus altissima) Akc (Robinia pseudoacacia) A szukcesszi eredmnyeknt trtn becserjseds kezelse a Kaszonyi-hegyen
Siskandtippan (Calamagrostis epigeios)

 

A siskanádtippan shonos növényfajunk. Fként száraz és félszáraz erdk vágásterületein gyakori. Emellett azonban a különféle gyepterületeken, a kisebb-nagyobb vízfolyások mentén is jellemz. Tömeges megjelenése a flóra átalakulását és a gerinctelen közösségek elszegényedését okozza.
 
 
Alkalmazott kezelési módszer:
 
1. Szárzúzás és kaszálás
  • A vizsgálati területen a szárzúzás és a kaszálások idpontja a földön fészkel madárfajok (haris, sárga billeget, cigánycsuk, rozsdáscsuk, réti tücsökmadár, foltos nádiposzáta és a réti fülesbagoly) fiókáinak kirepüléséhez igazodott. Ennek megfelelen június végén illetve július hónapban történtek.
  • A szárzúzás 2 méter szélességben, kaszálás 3,1 és 6,2 méter szélességben, 5 cm-es tarlómagassággal, 6 km/ha haladási sebességgel történt.
 
Kezelési tapasztalatok:
  •  A kaszálás hatására a siskanád mennyisége csökkent kb. 60%-ról kb. 15-20%-ra (megjegyzend, hogy a 2007-es évi aszály is csökkenést okozott, kezeléstl függetlenül).
  • Jelentsen csökkent az avar borítása (és vastagsága), így felteheten jelentsen csökkent a siskanád kompetíciós hatása is. A 3. évre az avarborítás azért ntt meg, mert az elz évi sarjú elhevert.
  • A gyep összborítása kissé megntt, magassága viszont csökkent. A réti fajok borítása jelentsen megntt, ugyanakkor a réti fajok fajszáma csak kissé lett magasabb.