Jedlik nyos ProgramA gyepgazdlkods trtneti ttekintseA gyepgazdlkods eszkzei, gpeiAgresszv gyomA kutats helyszneiGyomfajok elleni vdekezsGyalogakc (Amorpha fruticosa) Rekettyefz (Salix cinerea) Aranyvessz (Solidago spp.) fajokSiskandtippan (Calamagrostis epigeios) Japnkeserf (Fallopia spp.) Blvnyfa (Ailanthus altissima) Akc (Robinia pseudoacacia) A szukcesszi eredmnyeknt trtn becserjseds kezelse a Kaszonyi-hegyenKaszlsNemkvnatos tzParlagterlet
Siskandtippan (Calamagrostis epigeios)

 

A siskanádtippan shonos növényfajunk. Fként száraz és félszáraz erdk vágásterületein gyakori. Emellett azonban a különféle gyepterületeken, a kisebb-nagyobb vízfolyások mentén is jellemz. Tömeges megjelenése a flóra átalakulását és a gerinctelen közösségek elszegényedését okozza.
 
 
Alkalmazott kezelési módszer:
 
1. Szárzúzás és kaszálás
  • A vizsgálati területen a szárzúzás és a kaszálások idpontja a földön fészkel madárfajok (haris, sárga billeget, cigánycsuk, rozsdáscsuk, réti tücsökmadár, foltos nádiposzáta és a réti fülesbagoly) fiókáinak kirepüléséhez igazodott. Ennek megfelelen június végén illetve július hónapban történtek.
  • A szárzúzás 2 méter szélességben, kaszálás 3,1 és 6,2 méter szélességben, 5 cm-es tarlómagassággal, 6 km/ha haladási sebességgel történt.
 
Kezelési tapasztalatok:
  •  A kaszálás hatására a siskanád mennyisége csökkent kb. 60%-ról kb. 15-20%-ra (megjegyzend, hogy a 2007-es évi aszály is csökkenést okozott, kezeléstl függetlenül).
  • Jelentsen csökkent az avar borítása (és vastagsága), így felteheten jelentsen csökkent a siskanád kompetíciós hatása is. A 3. évre az avarborítás azért ntt meg, mert az elz évi sarjú elhevert.
  • A gyep összborítása kissé megntt, magassága viszont csökkent. A réti fajok borítása jelentsen megntt, ugyanakkor a réti fajok fajszáma csak kissé lett magasabb.