GalériaFórum
FELHASZNÁLÓKNAK

Email:
Jelszó:
Regisztráció »

Szárzúzó gépek

 

A szárzúzó gépek feladata a növényi részek felaprítása és a területen történő egyenletes elterítése. Az aprítás és a terítés mértékére vonatkozó követelmények azonban a felaprított anyag, szármaradvány vagy mulcs további kezelésétől függ. 

A szántóföldi növénytermesztésben alkalmazott szárzúzó gépek, konstrukciójukat tekintve, rotációs vágószerkezettel készülnek. A vágószerkezet kialakítása lehet függőleges- és vízszintes tengelyű. A függőleges- és vízszintes tengelyű szárzúzó gépek a munkaszélességtől függően készülhetnek függesztett, féligfüggesztett, valamint vontatott változatban. A kisebb, 3 m munkaszélességű gépek függesztett kivitelben, a nagyobb munkaszélességű gépek pedig féligfüggesztett vagy vontatott kivitelben készülnek. A forgórészek vágási magasságának beállítása – akár függőleges, akár vízszintes tengelyű szárzúzóról beszélünk – az egyszerűbb változatoknál a csúszótalpak és a támkerekek ill. a görgők mechanikus állításával történik, míg a nagyobb munkaszélességű változatoknál hidraulikus munkahengerekkel történik a vágási magasság beállítása ill. a szállítási vagy munkahelyzetbe állítás.

A függőleges tengelyű szárzúzógépek egy- vagy – a munkaszélességnek megfelelően – több forgórésszel készülnek. A forgórészek függőleges tengelye a zártszelvényből készült vázkerethez kapcsolódó csapágyházba van ágyazva. A függőleges tengelyű forgórészek a hajtásukat az üzemeltető traktor TLT tengelycsonkjáról kapják szabadonfutós kardántengelyen és kúpkerék hajtóművön keresztül. A függőleges forgórész tárcsájához vagy forgókarjaihoz vízszintesen forgó lengőkések vannak felerősítve. A függőleges tengelyű szárzúzók üzemeltetése során a visszamaradt tarló magassága egyenletes, és agrotechnikai szempontból is megfelelő. A függőleges tengelyű szárzúzók erősített változatai erdészeti területek ápolására, és elhanyagolt mezőgazdasági területek, legelők, parlagterületek rendbehozatalára is használhatók. A függőleges tengelyű szárzúzó gépek forgórészei nagy kerületi sebességgel forognak, a zúzott anyagot felaprítják, fontos, hogy a forgórészek által felgyorsított kirepülő idegen tárgyak, kövek ellen megfelelő védelemmel rendelkezzenek. Ezek a védőberendezések lehetnek: láncfüggöny, műanyagfüggöny elöl hátul, és védőpálcák hátul.

A szárzúzó gépeket szántóföldi kultúrák valamint gyepterületek, parlagok, gyümölcsösök zöld és elszáradt növénymaradványainak zúzására, valamint erősebb, döntőkerettel ellátott változatait elcserjésedett legelők tisztítására, fás szárú növények (20cm törzsátmérőig) aprítására alkalmazzuk.

Vízszintes tengelyű kalapácsos, talajegyengető hengerrel ellátott változatai kiválóan alkalmasak kisebb bokrok kórók, gyomok tövises iglice, zúzására, és jelentős a szerepe a talajegyengetésben és a legelőtrágya felaprításában és talajba kerülésében.