Jedlik nyos ProgramA gyepgazdlkods trtneti ttekintseA gyepgazdlkods eszkzei, gpeiKaszls eszkzei, gpeiA forgats s gyjts eszkzeiA zldtakarmny kszts eszkzeiSzrzz gpekAgresszv gyomKaszlsNemkvnatos tzParlagterlet
GalriaFrum
FELHASZNLKNAK

Email:
Jelsz:
Regisztrci »

Szárzúzó gépek

 

A szárzúzó gépek feladata a növényi részek felaprítása és a területen történ egyenletes elterítése. Az aprítás és a terítés mértékére vonatkozó követelmények azonban a felaprított anyag, szármaradvány vagy mulcs további kezelésétl függ. 

A szántóföldi növénytermesztésben alkalmazott szárzúzó gépek, konstrukciójukat tekintve, rotációs vágószerkezettel készülnek. A vágószerkezet kialakítása lehet függleges- és vízszintes tengely. A függleges- és vízszintes tengely szárzúzó gépek a munkaszélességtl függen készülhetnek függesztett, féligfüggesztett, valamint vontatott változatban. A kisebb, 3 m munkaszélesség gépek függesztett kivitelben, a nagyobb munkaszélesség gépek pedig féligfüggesztett vagy vontatott kivitelben készülnek. A forgórészek vágási magasságának beállítása – akár függleges, akár vízszintes tengely szárzúzóról beszélünk – az egyszerbb változatoknál a csúszótalpak és a támkerekek ill. a görgk mechanikus állításával történik, míg a nagyobb munkaszélesség változatoknál hidraulikus munkahengerekkel történik a vágási magasság beállítása ill. a szállítási vagy munkahelyzetbe állítás.

A függleges tengely szárzúzógépek egy- vagy – a munkaszélességnek megfelelen – több forgórésszel készülnek. A forgórészek függleges tengelye a zártszelvénybl készült vázkerethez kapcsolódó csapágyházba van ágyazva. A függleges tengely forgórészek a hajtásukat az üzemeltet traktor TLT tengelycsonkjáról kapják szabadonfutós kardántengelyen és kúpkerék hajtómvön keresztül. A függleges forgórész tárcsájához vagy forgókarjaihoz vízszintesen forgó lengkések vannak felersítve. A függleges tengely szárzúzók üzemeltetése során a visszamaradt tarló magassága egyenletes, és agrotechnikai szempontból is megfelel. A függleges tengely szárzúzók ersített változatai erdészeti területek ápolására, és elhanyagolt mezgazdasági területek, legelk, parlagterületek rendbehozatalára is használhatók. A függleges tengely szárzúzó gépek forgórészei nagy kerületi sebességgel forognak, a zúzott anyagot felaprítják, fontos, hogy a forgórészek által felgyorsított kirepül idegen tárgyak, kövek ellen megfelel védelemmel rendelkezzenek. Ezek a védberendezések lehetnek: láncfüggöny, manyagfüggöny elöl hátul, és védpálcák hátul.

A szárzúzó gépeket szántóföldi kultúrák valamint gyepterületek, parlagok, gyümölcsösök zöld és elszáradt növénymaradványainak zúzására, valamint ersebb, döntkerettel ellátott változatait elcserjésedett legelk tisztítására, fás szárú növények (20cm törzsátmérig) aprítására alkalmazzuk.

Vízszintes tengely kalapácsos, talajegyenget hengerrel ellátott változatai kiválóan alkalmasak kisebb bokrok kórók, gyomok tövises iglice, zúzására, és jelents a szerepe a talajegyengetésben és a legeltrágya felaprításában és talajba kerülésében.