GalériaFórum
FELHASZNÁLÓKNAK

Email:
Jelszó:
Regisztráció »

Gépi gereblye

 A széna behordása után a gyep tarlóján maradt szénát össze kell gereblyézni. Erre a célra korábban lovas majd később a nagy területteljesítményű, 7m munkaszélességű, traktoros gereblyéket alkalmazták.

A gereblyézés célja egyrészt az elhullott, elhagyott takarmány felszedése, másrészt a következő növedék életfeltételeinek biztosítása, harmadrészt a következő kaszálás zavartalan feltételeinek megteremtése. A gereblyézést mindig a kaszálásra merőleges irányban kell elvégezni. Így ugyanis hatékonyabb a művelet. Hagyományos kaszák használata esetén a visszamaradó szőnyegrend kezelésénél a kellően át nem fordított rend alatt ott marad az anyag megmozdítatlanul. A tarló közé befekvő szálakat a rendfelszedő ujjai pedig nem tudják felgyűjteni.

Mára nagy munkaszélességű traktoros gereblyék használatát az utóbbi időben a legtöbb gazdaságban teljesen elhagyták, mivel a traktoros gereblyék beszerzése korlátozott volt, és e feladatot átvették a rendsodró, rendkezelő eszközök.

 

Rendsodró

A rendsodró egy talajhajtású eszköz, mely a lekaszált széna összegyűjtésére szétszórására szolgál. A széna mozgatását forgatását a talajra merőlegesen álló egymás mögött forgó kerekek biztosítják, melyeket a talajjal érintkező küllőik tartanak mozgásban. Ezek a küllők a hömpölygő szénában egy hossztengelyében forgó, sodró mozgást hoznak létre, ez forgatja és gyűjti össze a szénát. Minél több kerékből áll az eszköz annál nagyobb a munkaszélessége.

 Rendkezelő

 A kaszával levágott keskeny, tömör rendet a kaszálás után azonnal megfelelő rendkezelővel, rendlazítóval szét kell szórni, majd forgatni, mozgatni mindaddig, amíg meg nem szárad. Ugyanezt kell tenni a megázott renddel is. A száradást gyorsító többcélú rendkezelő gépek, melyek rendterítésre, rendforgatásra és rendrakásra is egyaránt alkalmasak, ma már széles választékban szerepelnek a hazai gépforgalmazók ajánlataiban. A gép a hárompont függesztéssel csatlakozik a traktorhoz, szétnyitása és részben mozgatása is a hidraulika rendszerrel történik. A forgórészek hajtásukat az erőgép TLT-jéről kapják, kardántengelyen keresztül.

A négy forgórészes gép forgóvilláinak megfelelő helyzetbe állításával, a forgási irányok helyes megválasztásával, az elosztó- és terelőlemezek felszerelésével, állításával, a villafogak hajlásszögének helyes beállításával a takarmány mennyiségének megfelelően a legfontosabb rendkezelési munkák jól elvégezhetők. A rendkezelők a takarmányt a földön nem hempergetik, hanem az emelővillák a favella egykori mozgásához hasonlóan, emelgetve rakják sorba, emiatt a takarmány kevésbé szennyeződik porral, földdel. A széna minősége szempontjából nagyon fontos tényező a száradás, de területünk taposása és élővilágra gyakorolt hatása valamint üzemszervezési, gazdasági szempontból sem mindegy, hogy a kaszálás után hány munkaművelettel végezzük el a betakarítást. A szőnyegrendet képező kaszák használata e szempontból sokkal előnyösebb, mint a tömör rendet készítő kaszáké, mert ott a rendterítés művelete közepes kis hozamú területek esetén száraz időjárás esetén elhagyható.