Jedlik nyos ProgramA gyepgazdlkods trtneti ttekintseA gyepgazdlkods eszkzei, gpeiAgresszv gyomA kutats helyszneiGyomfajok elleni vdekezsGyalogakc (Amorpha fruticosa) Rekettyefz (Salix cinerea) Aranyvessz (Solidago spp.) fajokSiskandtippan (Calamagrostis epigeios) Japnkeserf (Fallopia spp.) Blvnyfa (Ailanthus altissima) Akc (Robinia pseudoacacia) A szukcesszi eredmnyeknt trtn becserjseds kezelse a Kaszonyi-hegyenKaszlsNemkvnatos tzParlagterlet
ltalnos alapelvek

 
  • Nem javasolt olyan kezelést megkezdeni, amelynek bizonyosan nem tudjuk az összes lépését teljesen elvégezni. Az agresszív gyomfajok hirtelen és erteljes (vegetatív) területfoglalásba kezdenek a bolygatás hatására.
  • A kezelés megkezdésekor figyelembe kell venni a növény terjedési stratégiáját, és ennek megfelelen kell kialakítani a kezelések térbeli rendjét. Így a már megtisztított terület már nem fertzdik újra.
  • A visszaszorítás elssorban mechanikus módszerekre alapozva kell, hogy történjen.
-       A mechanikus kezelés idzítése és eszköze optimálisan alkalmazkodjon a visszaszorítani szándékozott faj életmenetéhez.
-        A mechanikus kezelés idzítése és eszköze a lehet legnagyobb mértékben biztosítsa a kezelt területen jelenlév megrzend, illetve védett növény- és állatfajok egyedeinek megtartását.
 
  • Vegyszerhasználat:
-        A felhasznált vegyszermennyiség a lehet legkisebb dózisú és ismétlésszámú legyen.
-        A felhasznált vegyszer a lehet legkisebb környezeti és egészségügyi kockázatot hordozza.
-        A vegyszer kijuttatásnak módja a lehet legkisebb környezeti és egészségügyi kockázatot hordozza.