« Vissza
A kutats helyszneiGyomfajok elleni vdekezs

 

 
A Magyarországon elforduló növényfajok száma meghaladja a 2.700 fajt, közülük azonban csupán mintegy 100 fajról mondhatjuk, hogy adventív vagyis idegenhonos. Ezeknek is csupán töredéke sorolható az agresszív, inváziós gyomok közé. Mellettük az shonos flóra néhány tagját is agresszív terjedés vagy hirtelen területfoglalás jellemzi. Megjelenésüket, robbanásszer terjedésüket kézzelfogható, pénzben is kifejezhet károk kísérik a mezgazdaságban vagy az egészségügyben (gondoljunk csak a parlagfre vagy a gyalogakácra) egyaránt. Ezek a fajok jelents élhely átalakító hatást gyakorolnak a természetvédelmi területekre is, veszélyeztetve értékeinket. St, lassan-lassan eljutunk oda, hogy a természetvédelmi kezelések, a beavatkozások meghatározó hányadát az agresszív gyomok terjedésének megakadályozása, az ellenük való védekezés jelenti.
A természetvédelmi szakemberek már a 1980-as években felismerték az invazív fajok fenyegetését, ám ekkor még csupán elszigetelt próbálkozások történtek (Szársomlyó - bálványfa, Alsóhegy - bálványfa és fekete feny, Tokaji Nagy-Kopasz-hegy - fekete feny, akác, stb.) a felmerült problémák kezelésére. Az Aggteleki Nemzeti Parkban 1998-tavaszán szervezett szakmai találkozó következményeként 2002-re készült el Az inváziós növényfajok magyarországi terjedése és visszaszorításuk természetvédelmi stratégiája cím tanulmány. Ennek szerves folytatása volt a Biológiai inváziók Magyarországon – Özönnövények I. és II. kötetének megjelenése.
Megfelel szakmai és szakirodalmi háttérrel már egyre több és több próbálkozás történt az agresszív gyomok terjedésének megakadályozására. A kutatócsoport e témakörben végzett munkáját, az alkalmazott technológiákat és a kutatás tapasztalatait az alábbiakban adjuk közre.