« Vissza

Tápanyagellátás

A műtrágya és szerves trágya alkalmazása vetés előtt engedélyezett, de nem követelmény. A területre maximálisan kivihető nitrogén hatóanyag tartalom a természetvédelmi célú gyeptelepítés esetén nem haladhatja meg a 90 kg/ha-t. A környezetvédelmi célú földhasználatváltás esetén műtrágyából 90 kg/ha hatóanyagot lehet kijuttatni, ami a szerves trágyával együtt nem haladhatja meg a 170 kg/ha összes hatóanyagot.

Talajelőkészítés és vetés

Az alkalmazásra kerülő vetőgép működési elvétől függően lehet megtervezni a talaj-előkészítést. Tény hogy az aprómagvetőgép alkalmazásához szükséges aprómorzsás magágy előkészítése nehéz és csak többmenetes művelettel állítható elő.

1. Tarlóhántás tárcsás boronával, majd lezárás gyűrűs vagy sima hengerrel, ideje közvetlenül az elővetemény betakarítás után a lehető legrövidebb időn belül. Július 20-30. és augusztus 1-10. között.

2. Ha művelt rétegben a korábbi talajművelési hibák miatt vízzáró eketalp réteg alakult ki, akkor középmély (40-60 cm) talajlazítást is javasolt végezni a telepítés előtt.

3. Tarlóápolás gyomosodástól függően tárcsás boronával, majd lezárás hengerezés. Augusztus 1-20. között.

4. a) Vető vagy nyári mélyszántás 20-25 cm, lehetőség szerint váltva forgató ekével. Ágyekék használata esetében barázda behúzást kell beiktatni. A szántást fogassal el kell munkálni, majd hengerezéssel lezárni.
    b) A szántást helyettesítheti az egymást követő mélyítő tárcsázás, aminek el kell érnie a 20-25 cm mélységet. Minden menet után hengerezéssel le kell zárni a talajfelszínt.

5. Szántás után a kötött és rögös talajon az apró morzsás magágy kialakítását többmenetes tárcsázással lehet elérni. Az utolsó menet után hengerezéssel zárjuk a terület felszínét.

6. a) A Vetés aprómag vetőgéppel, vagy aprómagvetésre is alkalmas, adapteres gabona vetőgéppel történik. Ideje augusztus 20. – szeptember 10. között.
   b) Az egy hektárnál kisebb területeken kézi szórva vetést is végezhetünk. A vetés után magtakaró fogassal kell bekeverni a magot a talajba, majd ezt követően hengerezni kell a területet.

7. Ha nem olyan vetőgépet alkalmaztunk, ami már hengerrel egy menetben zárja a vetést, akkor külön munkamenetben szükséges a terület hengerezése kötöttebb talajon sima henger, homokos talajokon gyűrűs henger, vagy valamilyen a felszínt érdesen hagyó hengertípus alkalmazásával.

8. Kötött talajon a cserepesedés megelőzésére a hengerezéssel egy menetben, tradicionális műveletként, seprő boronát is lehet alkalmazni, ami két farúd közé beszorított vékony ágakból a henger méretének megfelelő szélességűre készül, és a simítóhoz hasonlóan lehet vontatni.

9. Cserepesedés esetén hengerezés sima hengerrel.