« Vissza

Tápanyag ellátás

A műtrágya és szerves trágya alkalmazása vetés előtt engedélyezett, de nem követelmény. A területre maximálisan kivihető nitrogén hatóanyag tartalom a természetvédelmi célú gyeptelepítés esetén nem haladhatja meg a 90 kg/ha-t. A környezetvédelmi célú földhasználatváltás esetén műtrágyából 90 kg/ha hatóanyagot lehet kijuttatni, ami a szerves trágyával együtt nem haladhatja meg a 170 kg/ha összes hatóanyagot.

Talajelőkészítés és telepítés


A talajelőkészítésben számíthatunk a téli fagy rögtörő munkájára és az aprómorzsás magágy automatikus kialakulására.

1. Korai elővetemény után tarlóhántás és lezárás. Későn lekerülő elővetemény után ez elmarad.

2. Őszi szántás 20-25 cm mélységben. A szerves anyag lebomláshoz fontos az egyidejű nitrogén műtrágya adagolása, és az alapozó tápanyagellátás elvégzése.

3. Barázda behúzás. A művelet elvégzése fontos hogy a talaj egyenetlenségeket megszüntessük, de a szántás elmunkálást nem végezzük el csak tavasszal.

4. Simítózás a tavaszi első tevékenység. Ezt a lehető legkorábban el kell elvégezni, ahogy a talaj állapota lehetővé teszi.

5. Vetőágy készítés fogassal vagy kultivátorral sekélyen művelve a talajt. Cél az aprómorzsás kertszerűen elmunkált talaj biztosítása.

6. Hengerezés a tömör felszín és a tömörített magágy biztosításához. A hengerezés után a vetőgép és a traktor egyáltalán nem süllyedhet be a talajba, mert akkor nem sikerül a fűmag sekély vetése.

7. Vetés.

8. Gazoló kaszálás 10 cm magasra állított fűkaszával az első ápoló tevékenység a gyomok visszaszorítására. Számítani kell a parlagfű megjelenésére.

9. A gazoló kaszálás után hengerezéssel nyomjuk vissza a fűféléket a talajra, eközben a kétszikű gyomok szára levele is sérül, ami visszaveti a fejlődésüket.