« Vissza
Spontán gyepesedésGyepesítésGyeptelepítési módszerekSzénamurvás felülvetésA törés nélküli, direktvetéses gyepfelújításA vetéssel történő gyeptelepítésTavaszi gyeptelepítési modellNyárvégi gyeptelepítési modellA mechanikai gyomszabályozás módszereiA telepítést követő év gyepgazdálkodási munkáiA telepített gyep karbantartása és monitorozása

Tápanyag ellátás

A műtrágya és szerves trágya alkalmazása vetés előtt engedélyezett, de nem követelmény. A területre maximálisan kivihető nitrogén hatóanyag tartalom a természetvédelmi célú gyeptelepítés esetén nem haladhatja meg a 90 kg/ha-t. A környezetvédelmi célú földhasználatváltás esetén műtrágyából 90 kg/ha hatóanyagot lehet kijuttatni, ami a szerves trágyával együtt nem haladhatja meg a 170 kg/ha összes hatóanyagot.

Talajelőkészítés és telepítés


A talajelőkészítésben számíthatunk a téli fagy rögtörő munkájára és az aprómorzsás magágy automatikus kialakulására.

1. Korai elővetemény után tarlóhántás és lezárás. Későn lekerülő elővetemény után ez elmarad.

2. Őszi szántás 20-25 cm mélységben. A szerves anyag lebomláshoz fontos az egyidejű nitrogén műtrágya adagolása, és az alapozó tápanyagellátás elvégzése.

3. Barázda behúzás. A művelet elvégzése fontos hogy a talaj egyenetlenségeket megszüntessük, de a szántás elmunkálást nem végezzük el csak tavasszal.

4. Simítózás a tavaszi első tevékenység. Ezt a lehető legkorábban el kell elvégezni, ahogy a talaj állapota lehetővé teszi.

5. Vetőágy készítés fogassal vagy kultivátorral sekélyen művelve a talajt. Cél az aprómorzsás kertszerűen elmunkált talaj biztosítása.

6. Hengerezés a tömör felszín és a tömörített magágy biztosításához. A hengerezés után a vetőgép és a traktor egyáltalán nem süllyedhet be a talajba, mert akkor nem sikerül a fűmag sekély vetése.

7. Vetés.

8. Gazoló kaszálás 10 cm magasra állított fűkaszával az első ápoló tevékenység a gyomok visszaszorítására. Számítani kell a parlagfű megjelenésére.

9. A gazoló kaszálás után hengerezéssel nyomjuk vissza a fűféléket a talajra, eközben a kétszikű gyomok szára levele is sérül, ami visszaveti a fejlődésüket.